Вплив правової просвіти юридичних клінік на буденну правосвідомість людини

Автор(и)

  • Т. Є. Колєснік Державний біотехнологічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2023.1.1.10

Ключові слова:

правова освіта; юридична клініка; правосвідомість; правопросвітні заходи; правова соціалізація

Анотація

У статті охарактеризовано соціальну функцію юридичних клінік, що полягає у формуванні правової культури суспільства, одним із основних елементів якої є правосвідомість, за допомогою заходів правової освіти. Наголошено, що разом із виникненням, розвитком держави і права відбувається поступове становлення людської правосвідомості. Акцентовано, що будь-які питання реформування суспільства, зміни у внутрішньому житті держави, її участь у міжнародних відносинах, на нашу думку, слід розглядати крізь призму правосвідомості окремої особи та суспільства в цілому. Проаналізовано основні підходи до розуміння поняття «правосвідомість». Зроблено висновок, що правосвідомість означає знання про право, ціннісні та ідеологічні правові принципи, психоемоційні складові та вольові правові настанови, традиції у праві, інституційні форми, що необхідні суспільству та окремій людині (особі) для досягнення певних правових цілей. Наведено різні класифікації видів правосвідомості. Аргументовано, що правопросвітницька діяльність юридичних клінік формує буденну правосвідомість, тобто сукупність знань, ідей, ідеологічних і психологічних якостей окремої людини та громадянського суспільства в цілому відносно чинного права, правової системи та бажаної поведінки. Окрему увагу присвячено видам правопросвітницьких заходів у межах співпраці із різними органами та установами.

Біографія автора

Т. Є. Колєснік , Державний біотехнологічний університет

кандидат юридичних наук, асистент кафедри державно-правових дисциплін та міжнародного права

Посилання

Стандарти діяльності юридичних клінік України: Всеукраїнський З’їзд Асоціації юридичних клінік України від 19.06.2014. Протокол № 2. URL: http://surl.li/cfmey

Про затвердження Типового положення про юридичну клініку вищого навчального закладу України: Наказ Міністерства освіти і науки України від 03.08.2006 № 592. URL:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0956-06#Text

Ківалов С. В. Стратегічні напрями реформування інституту освіти в Україні. Актуальні

проблеми політики: зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (керівник авт. кол.), Л. І. Кормич (ред.), М. А. Польовий (відп. секр.) та ін.; ОНЮА, Південноукр. центр гендер. проблем. Одеса, 2009. Вип. 36. С. 3–9.

Лоджук М. Т. Юридичні клініки в Україні: освіта та правова допомога: монографія.

Одеса: Фенікс, 2015. 328 с.

Соціологія права: навч посіб. / О. М. Джужа, І. Г. Кириченко, В. С. Ковальський, С. М. Корецький та ін.; за заг. ред. О. М. Джужи. Київ: Юрінком Інтер, 2004. 288 с.

Сучасна правосвідомість слідчих (теоретико-соціологічний аспект) / В. М. Коробка,

В. В. Пашутін; Донец. ін-т внутр. справ. Донецьк: ДІВС МВС України, 2002. 124 c.

Клімова Г. П. Правосвідомість: до теорії питання. Актуальні питання інноваційного розвитку. 2012. № 2. С. 35–42. URL: http://surl.li/fvpih

Волковицька Н. Онтологічний та аксіологічний елементи у сучасній правовій свідомості. Юридична Україна. 2010. № 3. С. 33–38.

Завальнюк В. В. Антропологічне осягнення правової реальності: юриспруденція на перетині епох: монографія; Нац. ун-т «Одес. юрид. акад.». Одеса: Юридична література,

206 с.

Кормич Л. І. Правова освіта і правова культура: проблеми сучасного українського суспільства. Юридична освіта і правова держава: зб. наук. праць / за ред. С. Ківалова.

Одеса, 1997. С. 47–54.

Взаємодія юридичної клініки з суб’єктами суспільних відносин щодо забезпечення матеріальними ресурсами діяльності юридичних клінік. URL: https://infopedia.su/4x2bbe.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11

Номер

Розділ

ЮРИДИЧНА КЛІНІЧНА ОСВІТА