Досвід дистанційної роботи (диджитал-можливості) юридичної клініки «Veritas» в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • О. В. Каплій Чорноморський національний університет імені Петра Могили
  • М. С. Самойленко Чорноморський національний університет імені Петра Могили

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2023.1.1.8

Ключові слова:

юридична клініка; інноваційні методи; воєнний стан; юридична освіта; юридична клінічна освіта; студент-правник; реформування

Анотація

У статті досліджуються діяльність та перспективи розвитку юридичних клінік на сучасному етапі; обґрунтовується необхідність реформування юридичної освіти; розкривається значення юридичної клініки для підготовки майбутніх правників; доводиться доцільність запровадження інноваційних інтерактивних методів у навчання студентів через юридичні клініки; формулюються пропозиції стосовно подальшого розвитку юридичних клінік та впровадження новацій у їх діяльність. Наголошується на важливості здобуття клініцистами та студентами нових знань з юридичної англійської мови, міжнародного гуманітарного права, «перехідної юстиції», складання процесуальних документів та договорів, а також вміння використовувати методи оцінки шкоди, завданої рф. Акцентується увага на потребі у розвитку співробітництва зі стейкхолдерами – як вітчизняними, так і закордонними. Аналізується робота юридичної клініки «Veritas» юридичного факультету Чорноморського національного університету імені Петра Могили у розрізі воєнного стану. Описується діяльність юридичної клініки «Veritas» щодо надання юридичних консультацій соціально незахищеним верствам населення; акцентується увага на наданні допомоги особам з інвалідністю, в тому числі жестомовним особам у межах співпраці з громадськими організаціями осіб з інвалідністю. Наголошується на тому, що під час воєнного стану було розроблено програму проходження виробничої практики на базі юридичної клініки, а студенти-магістри залучаються до дистанційного проходження практики. Розповідається про представленість клініки у соціальних мережах. Підкреслюється, що клініцисти протягом 2022–2023 н. р. успішно зарекомендували себе у трьох проєктах від Асоціації юридичних клінік України, а також взяли участь у муткорті, організованому НАБУ та НАЗК. Звертається увага на те, що у клініці динамічно розвивається напрям медіаправової просвіти: регулярно проводяться вебінари, онлайн-дискусії тощо на різну тематику із запрошенням юристів-практиків у якості спікерів, та на активну співпрацю зі стейкхолдерами. Рекомендується юридичним клінікам створити власні ютуб-канали та розвивати їх в якості навчальної платформи з метою підвищення рівня правової обізнаності і клініцистів та студентів, і всього населення, а також залучати до юридичного клінічного руху менторів.

Біографії авторів

О. В. Каплій , Чорноморський національний університет імені Петра Могили

канд. юрид. наук, доцент, доцент кафедри конституційного та адміністративного права і процесу, керівниця юридичної клініки «Veritas» юридичного факультету

М. С. Самойленко , Чорноморський національний університет імені Петра Могили

здобувачка вищої освіти, клініцистка юридичної клініки «Veritas»

Посилання

Головань Т. Г. Юридична клінічна освіта в контексті сучасних викликів глобалізованої правничої професії. Інтеграція вищої юридичної освіти України з європейським освітнім простором – виклики внутрішньої безпеки під час воєнного стану. 2023. С. 48–52.

Кравчук М., Грицан О. Юридична клінічна освіта як ефективний спосіб підготовки правників. Актуальні проблеми правознавства. 2021. № 2(26). С. 42–48.

Проєкт Концепції розвитку юридичної освіти. URL: https://minjust.gov.ua/files/general/ 2019/08/06/20190806143601-83.pdf (дата звернення: 03.04.2023).

Горєлова В. Ю. Значення юридичної клініки для формування юристів нової генерації. Правничий вісник Університету «КРОК». 2018. № 30. С. 151–156.

Прилипко С. М., Амелічева Л. П. Вплив інновацій у сфері юридичної клінічної освіти і науки на професіоналізацію студента-правника в умовах дії воєнного стану. Правничий часопис Донецького національного університету імені Василя Стуса. 2022. № 1. С. 146– 155.

Маньгора В. В. Роль юридичних клінік у професійній підготовці майбутніх юристів. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Сер.: Економіка і право. 2012. Вип. 17. С. 167–173.

Кожем’яко Н. В. Специфіка професійної діяльності фахівця з правознавства освітньокваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст». Професійна освіта: проблеми і перспективи. 2016. Вип. 10. С. 16–20.

Мудрак Р. Генеза становлення інституту юридичних клінік у світі та Україні. Актуальні проблеми правознавства. 2017. Вип. 3(11). С. 31–35.

Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 081 Право для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: наказ Міністерства освіти і науки України № 644 від 20.07.2022 р. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/2022/07/21/081-pravo-bakalavr-zi.zminamy-644-20.03.2023.pdf (дата звернення: 03.04.2023).

Положення про юридичну клініку «Veritas» Чорноморського національного університету імені Петра Могили. URL: https://chmnu.edu.ua/wp-content/uploads/Na_sajt_Polozhennya_1-1.pdf (дата звернення: 03.04.2023). 69

YouTube-канал юридичної клініки «Veritas» Чорноморського національного університету імені Петра Могили. URL: https://www.youtube.com/@veritas6798/featured (дата звернення: 03.04.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11

Номер

Розділ

ЮРИДИЧНА КЛІНІЧНА ОСВІТА