Юридична клінічна освіта в контексті забезпечення якості вищої освіти в Україні: виклики сучасності

Автор(и)

  • Т. Г. Головань Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2023.1.1.6

Ключові слова:

освіта; юридична освіта; реформування освіти; якість освіти; юридична клінічна освіта; юридична клініка

Анотація

Серед актуальних питань, що виникли на шляху євроінтеграції незалежної України, є створення системи сучасної юридичної освіти, що обумовлено важливістю правничої професії. Адже в сучасному демократичному суспільстві саме юрист є носієм правосвідомості високого рівня, має нульову толерантність до будь-яких проявів беззаконня. Проблемою, яка потребує розв’язання в контексті реформування юридичної освіти, є невідповідність її змісту, якості підготовки в правничих школах сучасним вимогам ринку праці та викликам, що стоять перед «сучасним демократичним суспільством, глобальними тенденціями розвитку та завданнями професійної діяльності правників у різних сферах діяльності» [1]. Саме тому практична складова підготовки майбутніх юристів відіграє ключову роль в освітньому процесі.
У формуванні практичних навичок майбутніх юристів вагому роль відіграє юридична клінічна освіта, яка в Україні останнім часом набула значного поширення. Саме в процесі діяльності юридичних клінік гармонійно реалізується низка функцій (навчальна, правопросвітницька та координаційна), що сприяє підвищенню якості освіти. У статті досліджується роль юридичної клінічної освіти в процесі забезпечення якості юридичної освіти.

Біографія автора

Т. Г. Головань , Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди

кандидат юридичних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри державно-правових дисциплін, кримінального права і процесу

Посилання

Концепція розвитку юридичної освіти. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/koncepciya-vdoskonalennya-pravnichoyi-yuridichnoyi-osviti-dlya-fahovoyi-pidgotovki-pravnika

Димань Т. М., Боньковський О. А., Вовкогон А. Г. Європейський простір вищої освіти та Болонський процес: навчально-методичний посібник. Одеса: НУ «ОМА», 2017, 106 с.

Гальонкіна Ю. С. Модернізація сучасної вітчизняної юридичної освіти. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції на тему «Актуальні проблеми законодавства України: пріоритетні напрями його вдосконалення». Одеса: ГО «Причорноморська фундація права», 13–14 жовтня 2017. С. 9–12.

Кравчук М. В., Мудрак Р. М. Юридична клініка – інноваційний напрямок розвитку правової освіти в Україні. Верховенство права у новітніх законодавчих реформах: доктрина та практика. Матеріали міжнародної юридичної науково-практичної конференції на тему: «Актуальна юриспруденція». Київ, 11 грудня 2014 року. С. 7–30.

Якименко Ю., Пашков М. Україна на шляху до ЄС: оцінки, думки і сподівання громадян. URL: https://razumkov.org.ua/statti/ukraina-na-shliakhu-do-yes-otsinky-dumky-i-spodivannia-hromadian

Пашков М. Євроінтеграція в умовах війни: виклики і перспективи. URL: https://razumkov.org.ua/images/2022/12/28/2022-MATRA-IV-KVARTAL-7.pdf

Ляшенко О. Стратегія якості як основа політики країн світу. Моніторинг якості освіти: світові досягнення та українські перспективи. Київ: К.І.С. 2004. С. 9–14.

Маньгора В. В. Роль юридичних клінік у професійній підготовці майбутніх юристів. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія Економіка і право. 2012. Вип. 17. С. 167–173.

Кожем’яко Н. В. Специфіка професійної діяльності фахівця з правознавства освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст». Професійна освіта: проблеми і перспективи. 2016. Вип. 10. С. 16–20.

Шемелинець І. Юридичні клініки: ще є над чим працювати. URL: https://sud.ua/ru/news/ blog/124734-yuridichni-kliniki-sche-ye-nad-chim-pratsyuvati

Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 081 Право для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: Наказ Міністерства освіти і науки України від 20.07.2022 р. № 644. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni %20standarty/2022/07/21/081-pravo-bakalavr-644-20.07.2022.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11

Номер

Розділ

ЮРИДИЧНА КЛІНІЧНА ОСВІТА