Види товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю однієї особи

Автор(и)

  • І. О. Лехкодух Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2021.2.5

Ключові слова:

товариство з обмеженою відповідальністю однієї особи; товариство з додатковою відповідальністю однієї особи; види товариств; класифікація товариств

Анотація

Статтю присвячено дослідженню питання видів товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю однієї особи. Звертається увага на те, що здійснення класифікації таких суб’єктів господарювання за різними критеріями має важливе значення для висвітлення особливостей їхнього правового статусу.
Розглянуто підходи до визначення, які саме суб’єкти мають визнаватись товариствами з обмеженою (додатковою) відповідальністю однієї особи та запропоновано взяти за основу розуміння товариства з обмеженою (додатковою) відповідальністю однієї особи як товариства, що створене у відповідній організаційно-правовій формі, конструктивна особливість якого проявляється у наявності лише одного учасника (засновника).
Зроблено висновок, що класифікація товариств з обмеженою (додатковою) відповідальністю однієї особи дозволяє поряд зі спільними ознаками таких суб’єктів виокремити та охарактеризувати певні відмінності, які мають значення при набутті, реалізації та / або припиненні їхнього правового статусу.
Обґрунтовано пропозиції щодо класифікації товариств з обмеженою (додатковою) відповідальністю однієї особи за наступними критеріями: суб’єктний склад, порядок набуття правового статусу, спосіб організації управління.
Відповідно до окреслених критеріїв пропонується виокремити відповідні види товариств з обмеженою (додатковою) відповідальністю однієї особи.

Біографія автора

І. О. Лехкодух , Донецький національний університет імені Василя Стуса

старша викладачка кафедри господарського та адміністративного права

Посилання

Показники Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України щодо кількості юридичних осіб за організаційно-правовими формами господарювання станом на 01 грудня 2021 р. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/edrpoy/ukr/EDRPU_2021/ks_opfg/arh_ks_opfg_21.htm

Лехкодух І. О. Щодо правового статусу господарських товариств з одним учасником. Форум права. 2016. № 5. С. 123–129.

Цивільний кодекс України: Закон України від 16 січня 2003 р. № 435-IV. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40–44. Ст. 356. (зі змінами).

Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю: Закон України від 06 лютого 2018 р. № 2275-VIII. Відомості Верховної Ради України. 2018. № 13. Ст. 69. (зі змінами).

Віннік О. М. Господарське товариство однієї особи (про доцільність його запровадження в Україні). Вісник господарського судочинства. 2001. № 2. С. 147–157.

Борисова В. І. До проблем товариства однієї особи. Вісник академії правових наук України. 2001. № 2(29). С. 72–81.

Лехкодух І. О. Щодо здійснення майнових прав товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю однієї особи. Правничий часопис Донецького університету. 2019. № 2(38). С. 59–66.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-11

Номер

Розділ

Статті