Правове регулювання господарсько-торговельної діяльності: стан та перспективи розвитку

Автор(и)

  • А. О. Фатєєв Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2023.1.3.5

Ключові слова:

господарсько-торговельна діяльність; суб’єкти господарювання; господарське законодавство; воєнний стан; законодавство ЄС; внутрішня торгівля; зовнішня торгівля; саморегулювання; м’яке право

Анотація

У статті досліджуються проблемні питання правового регулювання господарсько-торговельної діяльності з урахуванням сучасних викликів, зокрема повномасштабної війни, отримання статусу країни-кандидата на членство в ЄС. Автором проаналізовано сучасний стан та законодавчі тенденції до регламентації господарсько-торговельної діяльності та визначено напрями удосконалення правового регулювання такої діяльності у сучасних умовах господарювання. Підкреслюється, що торгівля відіграє значну роль у формуванні економічного потенціалу України. У статті зроблено висновок про те, що господарсько-торговельна діяльність є різновидом господарської діяльності, яка здійснюється суб’єктами господарювання (господарськими організаціями та фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності) у сфері товарного обігу на професійних засадах за плату з метою задоволення потреб споживачів. На основі аналізу чинного законодавства України, міжнародних актів регулювання торгівлі обґрунтовується доцільність прийняття спеціального закону щодо господарсько-торговельної діяльності, який розвиватиме положення Господарського кодексу України щодо форм господарсько-торговельної діяльності, умов її провадження; особливостей організації окремих видів торгівлі; засобів державного регулювання; державної підтримки суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж соціально значущих товарів; прав та обов’язків суб’єктів такої діяльності, захисту їхніх прав та інтересів; істотних умов господарських договорів, що опосередковують господарсько-торговельну діяльність та відповідальності суб’єктів торговельної діяльності, саморегулювання такої діяльності. Реалізація зазначених пропозицій сприятиме розвитку внутрішньої торгівлі, підвищенню рівня торговельного обслуговування споживачів та захисту їхніх прав.

Біографія автора

А. О. Фатєєв , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач ступеня «Доктор філософії»

Посилання

Про затвердження Національної економічної стратегії на період до 2030 року: Постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 р. № 179. Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179

Бондарчук О. Г., Бондарчук О. І. Визначення поняття й змісту оптової та роздрібної торгівлі як однієї з форм господарсько-торговельної діяльності. Юридичний науковий електроний журнал. 2018. № 1. С. 52–54.

Поняття «торгівля» та «торговельна діяльність» в межах господарської діяльності, є різні за своїм значенням. Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків. 12.08.2022. Єдиний державний вебпортал електронних послуг. URL: https://cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/605973.html

Дутова Н. С. Понятие и правовое регулирование торговки. Закон. 2005. № 5. С. 3–5.

Хрімлі К. О. Поняття господарсько-торговельної діяльності. Актуальні проблеми держави і права. 2014. Вип. 74. С. 217–222.

Кравець І. Поняття та функції організаторів торгівлі за законодавством України. Право України. 2018. № 6. С. 71–85.

Полтавський О. Щодо визначення поняття «торговельна діяльність» та її ознак. Підприємництво, господарство і право. 2015. № 2. С. 19–22.

Гончаренко О. М. Теоретико-правові засади саморегулювання господарської діяльності: автореф. дис. … д-ра юрид. наук: 12.00.04. Київ, 2020. 36 с.

Гулєвська Г. Ю. Акти приватноправової уніфікації як прояв soft law у регулюванні міжнародних торгівельних відносин». Матеріали Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Міжнародні відносини: історія, теорія та практика» (28 лютого 2019 року). Суми, 2019. С. 150–152.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО