Розвиток правопросвіти в юридичному клінічному русі та роль медіатизації у правопросвіті

Автор(и)

  • О. П. Письменна Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Г. Є. Лазарчук Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2023.1.1.15

Ключові слова:

правопросвіта; клінічний рух; юридична клініка; засоби масової інформації; медіатизація; правопросвітницькі заходи

Анотація

Метою наукової статті є дослідження здійснення заходів з правопросвітницької діяльності, зокрема через юридичні клініки закладів вищої освіти. У статті проаналізовано діяльність юридичних клінік та їх особливості, розкрито роль правопросвіти у сучасному суспільстві та проаналізовано способи здійснення правопросвітницьких заходів. Визначено важливість засобів масової інформації у правопросвіті, а також охарактеризовано основні напрями медіатизації правопросвітницької діяльності.
У статті зроблено висновок щодо переваг медіотизації у правопросвіті, які мають суттєве значення, адже саме завдяки цьому процесу здійснення правопросвітницьких заходів стало більш ефективним і водночас – більш легким. Насамперед до переваг можна віднести підвищення доступності правової інформації, зокрема через значну роль та поширеність ЗМІ в суспільстві. Акцентується увага на широкому доступі до засобів масової інформації, і здійснення правопросвітницьких заходів за допомогою ЗМІ стає більш швидким та доступним. До того ж розповсюдження інформації у межах правопросвітницької діяльності через ЗМІ, а зокрема – у мережі Інтернет – сприяє більшій ефективності та зручності цих заходів, адже загалом поширення інформації через мережу Інтернет є швидким та здатне охопити велику кількість людей, яким для цього необхідно мати лише підключення до мережі.

Біографії авторів

О. П. Письменна , Донецький національний університет імені Василя Стуса

канд. юрид. наук, доцент, доцент кафедри теорії, історії держави і права та філософії права

Г. Є. Лазарчук , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувачка вищої освіти

Посилання

Юркевич І. Правові засади регулювання діяльності юридичних клінік. Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна візія та виклики глобалізації: тези доп. XVIІ Міжнар. науково-практ. конф. молодих вчен., м. Тернопіль, 14–15 трав. 2020 р. Тернопіль, 2020. С. 153–156.

Нікуліна М. О., Давлатов Ш. Б. Правопросвітницька робота як напрям діяльності юридичної клініки. Правова позиція. 2021. Т. 4, № 33. С. 49–53.

Про Національну програму правової освіти населення: Указ Президента України від 18.10.2001 р. № 992/2001. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/992/2001#Text (дата звернення: 12.05.2023).

Про затвердження Типового положення про юридичну клініку вищого навчального закладу України: Наказ МОН України від 03.08.2006 р. № 592. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0956-06#Text (дата звернення: 12.05.2023).

Татаренко Г. В., Татаренко І. В. Правова просвіта населення як елемент правової культури суспільства. Актуальні проблеми права: теорія і практика. 2019. Т. 1, № 37. С. 87–94.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11

Номер

Розділ

ЮРИДИЧНА КЛІНІЧНА ОСВІТА