Запобігання злочинності релігійною творчістю

Автор(и)

  • М. В. Палій Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-5835.2022.1.16

Ключові слова:

релігійна творчість; запобігання злочинності; соціальне служіння; релігійна діяльність; проповіді; релігійні обʼєднанння; капелани

Анотація

Стаття присвячена кримінологічному аналізу актуальних проблем релігійної творчості в контексті запобігання злочинності.
Визначено різновиди релігійної творчості: внутрішня та зовнішня. Зазначається, що релігійна діяльність взагалі та релігійна творчість зокрема безпосередньо впливають на смислові, змістовні та емоційні процеси каяття, спокути, внутрішнього примирення, заспокоєння, переорієнтації зі злочинної на доброчинну діяльність тощо. Доводиться, що релігійно вмотивовані творчі заходи можуть включати в себе і нерелігійні аспекти соціальнопротестного, винахідницького, художнього та спортивного характеру. Наведено приклади відповідної творчості у запобіганні загальнокримінальній злочинності, злочинам у сфері господарської діяльності та військовим злочинам.
Зроблено аналіз державних програм з духовного відродження у місцях позбавлення волі та патронування релігійними організаціями осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Висвітлено результати контент-аналізу змісту релігійних проповідей у мережі Інтернет, зокрема що понад 40 % їх змісту несуть профілактичне навантаження проти злочинності, оскільки присвячені саморефлексії, самоідентифікації особистості, виправленню помилок, прощенню себе, ближнього, ворогів, усвідомленню любові Бога до людей та викоріненню на цьому тлі егоцентричних, корисливих та агресивних мотивів потенційної криміногенної поведінки. Окремо зазначається, що до 75 % волонтерів, які допомагали силам АТО у 2014 та 2015 роках і допомагають сьогодні, профілактуючи воєнну злочинність, є представниками різних релігійних конфесій, хоча і переважно не афішують своєї релігійної мотивації та приналежності під час такої діяльності.

Біографія автора

М. В. Палій , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права

Посилання

Положення про програму диференційованого виховного впливу на засуджених «Духовне відродження»: наказ Міністерства юстиції України від 16 трав. 2016 р. № 1418/5; станом на 24 лист. 2018 р. Верховна Рада України: [сайт]. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/z0730-16

Пахомов І. В. Вплив релігійних організацій на процес ресоціалізації засуджених. Проблеми загальної та педагогічної психології: зб. наук. праць / за ред. С. Д. Максименка; Ін-т психології ім. Г. С. Костюка АПН України. Київ, 2008. Т. Х, ч. 2. С. 374–381. URL: https://i-rc.org.ua/index.php/psyhologia/498-pahomov-st4

Invictory live URL: http://www.invictory.com/live/ (дата звернення: 09.11.2022).

Судаков В. Жертва насилия. URL: https://www.youtube. com/watch?v=kmw5JSW5sLI (дата звернення: 05.11.2022).

Акция общественного протеста «Обрыдло». URL: http://mokhnenko.org/programs/sick-todeath-news/373.html (дата звернення: 06.11.2022).

Альянс «Україна без сиріт». URL: https://emmanuil.tv/ukrayina-bez-sirit/ (дата звернення: 01.11.2022).

«Ми прагнемо зробити подію, яка надихне людей», – о. Ростислав Пендюк про фестиваль «Вітер На-Дії» URL: https://news.ugcc.ua/news/mi_pragnemo_zrobiti_pod%D1%96 yu_yaka_nadihne_lyudey__o_rostislav_pendyuk_pro_festival_v%D1%96ter_nad%D1%96i_8 3424.html (дата звернення: 06.11.2022).

Рада Єпископів Львова звернулась до керівництва держави щодо згубного впливу грального бізнесу. URL: https://city-adm.lviv.ua/news/society/religion/259431-rada-episkopiv-lvova-zvernulas-do-kerivnitstva-derzhavi-shchodo-zgubnogo-vplivu-gral-nog (дата звернення: 06.11.2022).

Кримінологія: Загальна та Особлива частини: підручник / В. В. Голіна, Б. М. Головкін, М. Ю. Валуйська, О. В. Лисодєд та ін.; за ред. В. В. Голіни і Б. М. Головкіна. Харків: Право, 2014. С. 513.

Палій М. В. Змагальність християн у доброчинності як профілактика злочинності. Збірка доповідей шостої міжнародної конференції «Роль науки, релігії та суспільства у формуванні моральної особистості». Донецьк: Державний інститут штучного інтелекту. 2000. № 1. С. 57–59.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-13

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО